Er zijn al 58 Selected Partners aangesloten!

Er zijn al 58 Selected Partners aangesloten!

close

Voordelen van een staarbehandeling

 • Levenslang scherp zicht

 • Nooit meer last van staar

 • Een supersnelle, pijnloze en veilig keuze

 • Na de behandeling zonder leesbril, bril of lenzen verder

 • De keuze om twee ogen op dezelfde dag te behandelen

 • Behandelmogelijkheid met robotgestuurde LenSx® laser

Wat is staar (cataract)?

Vlak achter de pupil zit een heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate je ouder wordt, zal deze lens minder helder worden. Daardoor lijken de dingen die je ziet waziger en grauwer van kleur. Het vertroebelen van de ooglens noemen we ‘staar’ of in medische termen ‘cataract’. Staar is een normaal verouderingsproces, net zoals je rimpels krijgt wanneer je ouder wordt.

Bezoek aan een oogarts

De klachten waarmee je te maken krijgt, zijn afhankelijk van het soort staar, de plaats waar de vertroebeling zich ontwikkelt en hoe groot deze plek is. Als de troebele plek zich in het midden van de lens bevindt of vlak in de buurt ervan, dan heb je er al snel last en veel hinder van. Je kunt bijvoorbeeld wazig zien, dubbelzien, kleuren doffer zien of je krijgt last van licht of schitteringen. Als je ogen in zeer korte tijd hard achteruit gaan, kan dat ook wijzen op staar. Uiteindelijk kan zelfs een bril je zicht niet meer verbeteren en is een bezoek aan een oogarts onvermijdelijk.

De oplossing: een lenswissel

Als er staar wordt vastgesteld en als deze te hinderlijk is, dan kun je kiezen voor een staaroperatie. Vraag hiervoor een verwijzing via je huisarts of optometrist aan. Bij een staaroperatie vervangen we je natuurlijke, vertroebelde lens door een kunstlens, ook wel intra-oculaire lens (IOL) genoemd. Vandaar dat we spreken over een lenswissel. Vooraf doen we altijd een uitgebreid oogheelkundig onderzoek in een van onze vestigingen.

Vergoeding door je zorgverzekering

De kosten voor een staarbehandeling worden geheel of gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar. Raadpleeg je zorgverzekeraar wat er vergoed wordt. Iris Eye Clinics heeft met diverse zorgverzekeringen overeenkomsten afgesloten, op deze pagina vind je meer informatie over vergoede zorg.Verschillende behandelmethodes
Welke behandeling past bij jou?

Iris icoon Lenswissel Gepersonaliseerde implantlenzen ook staar

Gepersonaliseerde implantlenzen

Door je natuurlijke, vertroebelde lens te vervangen door een standaard monofocale lens ben je definitief van je staarklachten af. Als je na de behandeling ook van je leesbril, bril of contactlenzen af wilt zijn, kun je kiezen voor gepersonaliseerde implantlenzen. De meerkosten van een gepersonaliseerde implantlens worden niet door de zorgverzekering vergoed. Deze zijn voor eigen rekening.

 • checkmark Vervanging van de natuurlijke, vertroebelde lens
 • checkmark Bij verwijzing voor staar is er een vergoeding voor je monofocale lens, correctie van één gezichtsafstand
 • checkmark Mogelijkheid om onafhankelijk te zijn van je leesbril, bril of contactlenzen
 • checkmark Veilige, pijnloze methode met blijvend resultaat, mits het oog gezond blijft
 • checkmark Zeer nauwkeurig, snel herstel en pijnloos

Als je kiest voor gepersonaliseerde implantlenzen, heb je de volgende keuzes:

 • Monofocaal: één gezichtsafstand 

 • Multifocaal: scherp zicht veraf én dichtbij

 • Trifocaal: scherp zicht veraf én dichtbij én tussenafstand

 • Torisch: scherp zicht veraf met cilindercorrectie

 • Multifocaal torisch: scherp zicht veraf én dichtbij met cilindercorrectie

 • Trifocaal torisch: scherp zicht veraf én dichtbij én tussenafstand met cilindercorrectie

Behandelmogelijkheden

 • Vervanging van de grauwe ooglens (staar)

 • Bijziendheid

 • Verziendheid

 • Astigmatisme (cilindercorrectie)

Bekijk op deze pagina de wachttijden per 1 juni 2024


Iris icoon Lenswissel Len Sx robotgestuurde behandeling

LenSx®: robotgestuurde behandeling

Bij Iris Eye Clinics werken we altijd met de beste en meest moderne apparatuur. Daarom heb je bij ons ook de mogelijkheid om voor een robotgestuurde LenSx® behandeling te kiezen. Met de LenSx® laser kan de chirurg zeer nauwkeurig werken. Zo kunnen we met geavanceerde 3D-beeldtechnologie een 3D-kaart van je oog maken en een individueel behandelplan opstellen. Ook maakt de LenSx® zeer nauwkeurige incisies. Naast nauwkeurigheid en veiligheid biedt deze methode ook maximaal comfort voor jou als cliënt. Dankzij de nieuwste technologieën neemt de laserbehandeling zelf slechts drie minuten in beslag!

Alle antwoorden op een rij

Wanneer is het niet mogelijk om te worden behandeld? chevron-down

Behandeling is niet mogelijk gedurende de zwangerschap en de periode van borstvoeding. Verhoogde oogdruk, andere oogziekten en suikerziekte kunnen een belemmering zijn.

Hoelang is de wachttijd bij jullie? chevron-down

De actuele wachttijden voor een poliklinische afspraak en staarbehandeling vind je op deze pagina.

Voor een ooglaserbehandeling geldt in principe geen wachttijd. Houd wel rekening met de tijd dat je geen contactlenzen mag dragen voor het vooronderzoek en de behandeling. Bij harde lenzen is dit minimaal twee weken en voor zachte lenzen geldt een week.

Kan ik ook terecht voor reguliere oogzorg? chevron-down

Op dit moment kun je bij ons terecht voor reguliere zorg met betrekking tot staar, nastaar, ICL (>-10 >+10), PTK o.b.v. verwijzing huis- of oogarts, refractie o.b.v. verschil >-4,75 cilindrische afwijking. Het is de bedoeling om vanaf volgend jaar meer reguliere zorg te gaan aanbieden.

Kan ik voor zowel ver zien als dichtbij geholpen worden? chevron-down

Ja, dat is mogelijk. Tijdens het vooronderzoek en het persoonlijke advies stellen we op basis van de verrichte metingen en onderzoeksresultaten een persoonlijk advies op.

Selected Partner

Altijd de beste kijkoplossing
Persoonlijk advies bij jou in de buurt

Wil je vrijblijvend advies over de beste kijkoplossing? Wil je weten welke behandeling voor jou geschikt is? Persoonlijk advies is nooit ver weg. Je bent van harte welkom bij een van onze Selected Partners. Dit zijn lokale opticiens bij jou in de buurt met wie wij nauw samenwerken. Of maak een afspraak voor een vooronderzoek bij een Iris Eye Clinics-vestiging bij jou in de buurt

Op dit moment zijn we bezig met het werven van Selected Partners. Binnenkort vind je ze op onze website.